“Каква е тази салата от някакви листа като детелина! Вместо да давам 10 лева за нея, по-добре да бях опасла треволяка от поляната пред ресторанта. С малко олио и оцет ще е същото."
Така си мърмореше една свидлива дама, понеже не знаеше какво е това рукола и изобщо не беше наясно с новите тенденции в храненето. При това в заведението я поднасяха с козе сирене и кедрови ядки.
Между треволяка в градинката и салатата с листа от рукола има твърде много разлики. И тъкмо те я правят толкова популярна за търсачите на нови вкусове в чинията.
Някои бъркат тази трева с глухарчето, което също се яде.
О'Хенри има един разказ - "Миличък Уолтър с твърдо сварено яйце".
В него героят щастливо се събра с героинята благодарение на една грешка. Влюбеното момиче, което пише менютата, вместо радика (глухарче, което според рецептата се поднася с яйце), изписва името му.
Руколата обаче не е глухарче и поради това има голям шанс на свой ред да дочака своя О"Хенри, който ще я увековечи в любовен роман. Тя е различно растение. Ще я намерите по пазарите и в големите вериги супермаркети. Нормалната цена е 1,80-2 лв. за 100 грама - колкото за една салата. Тази цена е с включено ДДС, уточни Елена Симеонова от "Метро". На едро я дават по 18 лв. за килограм. Разбира се, може да има малки разлики в цените, но те са стотинки и не си струва да обикаляте и да се пазарите.
"В "Пикадили" рукола се предлага целогодишно, както и всички зелени подправки. Тънколистната (дива) рукола се внася от Израел, а продажната й цена е около 25 лв. кг.
Произвежданата в България широколистна рукола предлагаме както на килограм (при цена около 10 лв.), така и в разфасовки от 100 или 125 г (при цена около 15 лв. за кило)", разказа Мариана Хаджиева от едноименната верига.
Големи количества изкупуват главно хотели и ресторанти, казаха снабдители. Според тях българинът все още не е редовен консуматор, но търсенето нараства заради модата и все повечето пътувания в чужбина, откъдето се връща преял с рукола.Има и голям интерес от чужденците у нас. Но големите вериги не зареждат сериозни количества и това не им е приоритет.
По-скъпа е дребнолистната рукола. Тя е и по-търсена, отколкото тази с по-едри листа. Клиентите я предпочитат и я слагат на трапезата си независимо от стойността й, уточни мениджърка на голяма верига магазини. Тя е убедена, че вкусовете на нашенците се развиват и ние все по-често ще купуваме рукола вместо традиционната зелена салата.
Зеленилката идва у нас предимно от Израел. Тя е и най-предлаганата. Известно количество пристига и от Гърция. У нас почти не се отглежда, а и ако се намери кой да я сади, няма да е конкурентоспособен на вносните китки.
Растението от семейството на кръстоцветните - руколата, е ярък пример за това, че вкусното може да бъде полезно.
Още древните римляни я използвали не само като храна, но и като тонизиращо средство. Съвременните учени пък продължават да откриват в скромната на вид салата все нови и нови свойства, влияещи благоприятно върху здравето.
Руколата влиза в първата десетка на зелените зеленчуци, съдържащи най-много провитамин А, известен и като витамин на красотата. Той гарантира свеж тен, придава блясък на косата, укрепва ноктите, изглажда бръчиците. Растението е пълно с афродизиаци - вещества, които пробуждат апетита за секс, затова и го наричат естествена виагра.
Руколата е позната в Италияоще от времето на Римската империя. Тя е едногодишно растение и се родее с горчицата - има пикантен орехово-горчив вкус и силен аромат. Сочните листа на зеленчука използвайте като съставна част за салати и гарнитури за месни и рибни ястия. Подходяща е за комбинация с други листни зеленчуци, домати чери, настърган пармезан и дресинг.
Руколата съдържа етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества. Витамин С повишава устойчивостта на организма спрямо най-различни заболявания и преумора.
Избирайте руколата с пресни и свежи листа. Съхранявайте в хладилник до няколко дни.
Руколата расте на стъбло с височина до 40 см. Листата са месести, с власинки (срещат се и "безкосмени" варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени. Цъфти от май до юли, дава плод през юли-август. Разпространена е в Централна и Източна Европа, Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия, Северна Африка, Австралия. Листата се използват за салати и подправяне на супи. От семената се приготвя горчица и се извлича масло.
Листата имат приятно горчиво-лют вкус. За предпочитане са по-младите, тъй като специфичният вкус е по-слабо изразен. Могат да се използват и като подправка на ястия с ориз или месо, в някои видове пица, сосове за паста. Като подправка се използват и семената на растението.
Когато се приготвя салата от листа на рукола, е добре те да се накъсват или нарязват с ножица, а не с нож. Ако листенцата са по-дребни, е добре да се използват цели.
Не е претенциозна за отглеждане. Сади се на открито рано напролет или през есента, обича полусенчести места. Реколтата е готова след 50 дни. Семената се продават в пакетчета от 17 г - в един грам има около 500.
ЕКСПЕРТЪТ: В нея има огромни количества витамин С,помага при преумора
"В България предлагаме рукола още от 1986 година. Първо я внесохме за менюто на хотел "Шератън". Почти не се търсеше от българи, освен от хора, живели в чужбина. Затова я прилагахме много внимателно и избирателно", разказа главният готвач на грандхотел "София" Жоро Иванов.
Според него тя е универсална гарнитура за меса и риби, съчетава се с почти всички зеленчуци. В руколата има огромни количества витамин С, затова помага при преумора. Масово у нас започва да се предлага по заведенията от 2000-2001 година, когато и кухнята ни бързо се настройва към всички европейски моди и тенденции в храненето.
Съветът на г-н Иванов е да подбирате възможно най-прясна рукола и да не я подлагате на сложна обработка. Просто я накъсайте в купата, а ако е дребна, може и цяла, и я овкусете със зехтин и оцет балсамико. Така е най-вкусна и най-витаминозна.
Поднесете като пастет
Продукти: 1 връзка рукола, 50 г тиквени семки, 200 г заквасена сметана, сол, черен пипер, лимонов сок
Приготвяне: Руколата се почиства, стъблата се отстраняват, а листата се пасират с тиквените семки. Заквасената сметана се разбърква go получаването на гладка смес и се овкусява със сол, черен пипер и лимонов сок. Сместа от рукола и тиквени семки се размесва със сметаната и се сервира.
Този "зелен пастет" се маже на филия хляб, но е вкусен и с пикантни палачинки или катми.
С печено телешко
Продукти: 100 г рукола и листа от салата фризе, 400 г телешко бонфиле, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. горчица, 50 г пармезан, 2 домата, сол на вкус
Приготвяне: Филето се посолява и се намазва със зехтин. Изпича се на грил по 3 мин от всяка страна. Нарязва се на ивички. Разбиват се зехтинът, оцетът и горчицата. Добавя се сол. Руколата се смесва с доматите, месото и тънки резенчета от пармезана. Залива се със соса.
Салата със сирене
Продукти: 1 връзка рукола, 80 г настъргано на едро ренде или на "люспи" сирене пармезан, 3-4 с.л. зехтин (extra virgin), сол
Приготвяне: Измивате, почиствате и подсушавате връзката рукола. Нарязвате я на около 1-1/5 см и я подреждате в чиния. Поръсвате със сол, после със сиренете и напръсквате със зехтина.