Резене

Резенето се използва твърде много в страните на Южна Европа, особено Италия и Испания. От него се приготвят салати, сосове, майонези, плънки за риби и месо. Плодовете и зелените части влизат в състава на чайовете.

• Плодовете се варят във водата, в която се задушават картофи, като им придават приятен аромат.

• Плодовете и зелените части се прилагат при варене на риба, раци.

• Обикновено се употребяват 2—3 зелени клончета или 3—4 плода на блюдо от 4 порции.

• В ястия с или без месо клончетата и плодовете се прибавят в края на приготвянето.

• У нас надземните зелени части на растението служат за подправяне на таратор от краставици и кисело мляко.

• Плодовете служат за ароматизиране на салати от варено червено цвекло, прибавят се към някои печива и черен хляб.

• В кулинарията резенето се комбинира добре с копър, чесън, лук и магданоз.

• В промишлеността се използва главно етеричното масло за приготвяне на ликьори и бонбони. В Италия от плодовете се получава специално спиртно питие.