в-к Лечител
в-к Лечител
 

Полезни ястия с лапад

Брой: 22, 31 май 2007 - Уникалният Ройбос

Лапад с кисело мляко
Продукти: 800 г лапад, 180 г кисело мляко, 50 мл олио, 50 г маслини, копър, магданоз, сол и оцет на вкус.
Начин на приготвяне: лападът се измива и нарязва, разбърква се със ситно нарязаните магданоз и копър и се залива с разбитото кисело мляко. Сместа се подправя със сол и оцет и се полива с олио. Преди поднасяне се украсява с маслините и клончета от магданоза.
Лапад на фурна
Продукти: 1 кг лапад, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло, около 1/2 буркан стерилизирани домати, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз.
Начин на приготвяне: задушаваме изчистения, измит и нарязан лапад в половината масло. В тавичка редим лапада, натрошеното сирене, нарязаните домати. Поръсваме с наситнените магданоз и джоджен и заливаме с останалото разтопено масло. Печем ястието в силна фурна и поднасяме с кисело мляко.
Лютика от лапад и зелен лук
Продукти: 1 връзка лапад, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен зелен лук, 10-15 броя сухи червени чушки, олио, оцет и сол. Сварете и обелете чушките, след което ги скълцайте в глинена паница заедно с нарязания на дребно лук и магданоз. Към сместа се прибавя почистеният и попарен лапад, като продължите да кълцате до получаването на хомогенна смес. Прибавете на вкус олио, оцет и сол. Сервирайте с просеник или прясна погача.
Пита с лапад
Продукти: 1 жълтък, по 1 с.л. захар, олио, кисело мляко, мая колкото кибритена кутийка, топла вода и брашно, колкото поеме. От тези продукти се замесва твърдо тесто, което се оставя да престои 15-20 минути, за да втаса. Разделя се на 2 части (едната малко по-голяма от другата), като по-голямата се разточва и се поставя на дъното на намазана тава. Върху нея се разстила запържен лапад с киселец, объркани с 1-2 яйца и натрошено сирене. Отгоре се поставя другата разточена половина и леко се притиска отстрани. Намазва се леко с 1 жълтък и се пече до зачервяване. Питката се изважда гореща от тавата, напръсква се от двете страни леко с вода и се завива в две кърпи, за да остане мека.
Щирник с лапад
Продукти: готови кори, малко сирене, краве масло, 4 яйца, ориз, магданоз.
Начин на приготвяне: изчистеният и добре измит лапад се нарязва на дребно и се задушава в масло. Прибавя се оризът и се залива с малко вода, като се вари до готовност на ориза и сгъстяване на сместа. Като изстине, се прибавят натрошеното сирене, киселото мляко, яйцата и дребно нарязаният магданоз. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Тавата се намазва с мазнина. Поставя се един ред кора, равномерно се покрива с тънък слой плънка. Следва втори ред кори и същата последователност. Отгоре се поставя пласт плънка и кора, която се намазва с предварително отделен и разбит жълтък. Пече се в умерена фурна.
Баница с лапад
Продукти: около 1 кг лапад, 1 опаковка готови кори, 1-2 глави лук, китка магданоз, 3-4 стръка джоджен, 200 г сирене, 1 непълна чаена чаша мазнина, 2-3 яйца, 1/4 ч.л. сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: изчиства се лападът, измива се и се попарва във вряла вода. Отцежда се и се нарязва. Почистват се лукът, магданозът, джодженът и се измиват. Измития лук нарязваме ситно и изпържваме в мазнината. Прибавяме лапада, а малко по-късно - нарязаните подправки. Когато всичко се позапържи, сваляме от огъня и разбъркваме сместа с натрошеното сирене, разбъркваме с 1 яйце и содата. Сипваме и останалата мазнина и добре объркваме. В обилно намаслена тава редим пласт кори, пласт плънка и така нататък, докато корите свършат. Най-отгоре поръсваме с малко мазнина. Печем лападника в предварително загрята фурна и поднасяме топъл като предястие или за вечеря, нарязан на парчета, с чаша кисело мляко.
Пълнена кокошка с лапад
Изчистваме една кокошка. Посоляваме я. Отделно приготвяме пълнеж от 1 кафейна чашка ориз, 1 връзка зелен лук, черен пипер, магданоз, чубрица, 1 ч.чаша нарязан лапад, 1 ч.л. червен пипер, сол, 1/4 пакетче краве масло, сварените и нарязани дреболии на кокошката. С получената смес я напълваме. Зашиваме и варим около 40 минути. След което запичаме още 20 минути. Сервираме я с подходяща за сезона салата.
Сухи чушки, пълнени с лапад
Продукти: 15 сухи чушки за пълнене, около 1 кг лапад, 7 с.л. олио, 1,5 ч.чаша натрошено сирене, 2 глави лук, 2 домата, 1 кафейна чашка ориз, 1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус; за заливката - 1,5 ч.чаша кисело мляко и 3 яйца.
Начин на приготвяне: заливаме сухите чушки с гореща вода, за да омекнат, почистваме и измиваме лапада и лука. Нарязваме ги ситно и ги задушаваме в олио и малко вода. Объркваме с натрошеното сирене, настърганите червени домати, червения и черния пипер. Редим ги в намазана с олио тавичка, заливаме с малко вода и печем. Накрая ги заливаме с яйцата, разбити в киселото мляко и 1 с.л. брашно, и допичаме.
Лападник
Продукти: 2 връзки лапад, 1 връзка зелен лук, 1 връзка пресен джоджен, 4 с.л. брашно, 300 г сирене, 5 яйца, 1 кофичка кисело мляко 1 ч.л. сода, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио.
Начин на приготвяне: в мазнината задушаваме нарязаните лапад и лук. След като извадим от огъня, разбъркваме с нарязаните джоджен, брашно, киселото мляко. Изсипваме сместа в намазнена тавичка и печем в умерена фурна.
Супа от агнешка глава и лапад
Измива се една агнешка главичка, посолява се и се сварява. Изважда се месото и се накъсва на дребни парченца. В бульона се слага 1/2 кг измит и ситно нарязан лапад. На ситно се нарязва 1 връзка пресен лук и се прибавя към лапада. Отделно в 1 кафейна чашка масло се запържват 1 с.л. брашно и се изсипва към врящия бульон. Месото от главата и езика се прибавя към зеленчуците и се досварява. Супата се застройва с 2 яйца и 1/2 ч.чаша кисело мляко. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се сервира топла. Мозъкът се поднася отделно, леко посолен.



Брой: 22, 31 май 2007
 
 
Продукти
 
РЕМАСАН® (REMASAN)
 
БОДИФЛЕКС® МСМ (Bodyflex® MSM)
 
САМЕНТО® (SAMENTO)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД