Чорба от киселец
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 9
Сложност: Средна
Изпробвана: 1 изпробвана
Любима на 10 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от tillia
Снимка 21
Необходими продукти
  • • 500 г киселец, лапад или лобода
  • • 4 бр. моркови
  • • 1 глава целина
  • • 1 с.л. брашно
  • • 3 с.л. олио
  • • 1 филия бял хляб
  • • 4 бр. рохки яйца
  • За застройка:
  • • 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • • 2-3 бр. яйца
  • • магданоз, копър
Начин на приготвяне
Морковите и целината се настъргват на ситно ренде. Брашното леко се препича на сух тиган и се смесва с 1/3 ч.ч. вода. В тенджера се поставят настърганите зеленчуци, олиото и брашното и леко се запържва. Киселецът се нарязва на тънки лентички и се добавя към зеленчуците. Задушава се 10 минути и съдът се отнема от огъня. Прибавя се филията хляб, предварително напоена с вода и изстискана през цедка. Наливат се 2 л вода и се вари на умерен огън. Застройва се с разбитите 2-3 бр. яйца и 1/3 ч.ч. кисело мляко. При поднасяне, във всяка от чиниите се добавя по едно рохко яйце. Чорбата се поръсва със ситно нарязан копър и магданоз.

Рецептата е от Троянския манастир Св. Богородица.

Рецептата е добавена от korneliq на 2 Април 2009 г.
Източник: Домашна енциклопедия
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 5
Meri_Popins
магьосник в кухнята
Имам само киселец. Какво да прибавя, та да не е чак толкова кисело? Настъргавте ли картоф?6 Май 2019
# 4
tillia
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Да добавя - приготвих я със смес от коприва, лапад и киселец.27 Апр 2015
снимки от
tillia
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 1Снимка 2 27 Апр 2015
# 3
tillia
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Необичайно предложение, но се получи много вкусна супа. Прибавих няколко стръка пресен лук, хляба предварително леко запекох на тостер от двете страни (по-вкусно става) и яйцата ги направих забулени. Тук искам да добавя нещо което видях в Мастър шеф - яйцето счупвам от ниско във вряща, леко подсолена и подкиселена с оцет вода, като предварително с лъжица завихрям (завъртам водата). Белтъкът на яйцето не се разпилява, а стои около жълтъка.
[Изпробвана]
27 Апр 2015
# 2
korneliq
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рени, предполагам че хлябът се слага да сгъсти супата... вместо ориз или фиде. Това е стара манастирска рецепта и ми се стори доста интересна, особено поднасянето й с рохко яйце. Аз също ще я пробвам и смятам във вода да забуля леко яйцата и да ги сложа, когато сервирам супата.2 Апр 2009
# 1
reni55
магьосник в кухнята
Нели, много интересна рецепта! Ще трябва да я пробвам. Любопитно ми е каква е ролята на хляба...2 Апр 2009

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.