Копривата (Urtica) е многогодишно тревисто растение, което включва между 30 и 45 вида и е разпространено в Европа, Азия, Северна Африка и Северна Америка. Растението притежава красиви, сърцевидни тъмнозелени листа с назъбени ръбове и жълти или розови цветове, но стъблото и листата са покрити с малки, твърди и тънки власинки, които отделят парещи вещества при допир. Цъфтежът на копривата е през месеците от май до септември.


Какво представлява обривът от коприва?

Обривът от коприва възниква, когато кожата влезе в контакт с коприва. Копривата е растение, което често се среща в много части на света. Тя има билкови свойства и расте на едни и същи места всяка година.



Както стъблата, така и листата на коприва са покрити със структури (трихоми), които приличат на косъмчета, но са фини и кухи. Тези структури действат като игли, когато влязат в контакт с кожата. През тях се инжектират химикали в кожата, което причинява усещане за парене и обрив. Химикалите, които се отделят от копривата, включват:

  • Хистамин;
  • Ацетилхолин;
  • Серотонин;
  • Левкотриени;
  • Мороидин

Какви са симптомите на обрива от коприва?

Обривът от коприва се проявява като повдигнати подутини, които често са светли на цвят, с големина до сантиметър в диаметър. Кожата около подутините може бъде зачервена. Видът на засегнатата област зависи от това колко голяма част от кожата е влязла в контакт с копривата. Обикновено при контакт с копривата се усеща ужилване. След това обривът обикновено се чувства сърбящ.


В редки случаи някои хора могат да получат алергична реакция при контакт с коприва. В тези случаи трябва незабавно да бъде потърсена медицинска помощ, тъй като това състояние може да бъде животозастрашаващо. Симптомите на тежка алергична реакция към коприва са:

  • Стягане в гърдите или гърлото;
  • Затруднено дишане;
  • Хрипове;
  • Подуване в устата, което засяга езика или устните;
  • Обрив в области, които не са влизали в контакт с копривата (може да бъде по цялото тяло);
  • Коремни болки;
  • Повръщане;
  • Диария

Какво е лечението в домашни условия на обрив от коприва?

Ако няма алергична реакция, съществуват много методи, които могат да бъдат използвани в домашни условия, за да бъдат облекчени симптомите на обрива от коприва.


Важно е обривът да не бъде докосван през първите 10 минути след контакта с копривата, за да може веществата, които предизвикват паренето да бъдат оставени да изсъхнат върху кожата, за да бъдат отстранени по-лесно. Всяко докосване или триене може да вкара тези вещества по-дълбоко в кожата и да предизвика по-тежка и по-продължителна реакция.


След 10 минути химикалите трябва да бъдат отмити от повърхността на кожата с вода и сапун. Това често може да бъде достатъчно, за да намали или напълно да премахне всяка болка, сърбеж или подуване. Ако наблизо няма вода и сапун, може също да бъдат използвани мокри кърпички. След почистване може да бъде използвана самозалепваща лента, за да бъдат премахнати останалите власинки от кожата.


Ако бъдат взети тези мерки паренето обикновено ще отмине бързо. Но понякога ефектите от ужилването могат да продължат до 24 часа. За облекчаване на паренето, може да бъде използван сок от лапад или слабонога. Обикновено и двете растения се намират в същите области, където расте и копривата.


Листата на лапад са големи, с овална форма, със заоблени върхове и вълнообразни ръбове. Долните им листа имат червени стъбла. Смачканите листа от лапад, приложени върху кожата, могат да доведат до облекчение. Няма научни доказателства в подкрепа на тази практика, но тя е широко използвана като лечение за обрив от коприва.


Необходимо е избягването на високи температури и чесане, тъй като те могат допълнително да раздразнят обрива.

 

Може също да бъде приложен студен компрес за облекчаване на паренето, както и да бъдат нанесени алое вера и паста, приготвена от сода за хляб и вода. Всичко, което бъде нанесено върху кожата, трябва да бъде втрито внимателно, без търкане със сила.


Локалните кремове, лосиони или мехлеми, които съдържат хидрокортизон, могат да успокоят кожата и да помогнат за облекчаване на зачервяването и сърбежа.


Пероралните антихистамини също могат да бъдат ефективни за облекчаване на сърбежа, тъй като те противодействат на засилената реакция на тялото. Може също да бъдат пробвани и естествени антихистамини. Ако обривът е болезнен, тогава може да бъдат приети противовъзпалителни болкоуспокояващи средства.


Има ли усложнения от обрива от коприва?

Ако обривът не изчезне в рамките на 24 часа, това може да бъде знак за тежка реакция.
Обривът не е заразен, но може да доведе до силен дискомфорт, ако реакцията е тежка. Разчесването може да доведе до инфекция в областта, което би изисквала допълнително лечение.


Алергичната реакция към вещества в копривата представлява най-тежкото усложнение на обрива от коприва и може да бъде животозастрашаващо.


При нормални обстоятелства, обривът от коприва трябва да изчезне в рамките на 24 часа.


Библиография:
National Health Service (NHS). Plant dangers in the garden and countryside
Healthline. How to Get Rid of Stinging Nettle Rash
Britannica. Stinging nettle